Чести ГРЕШКИ при обзавеждане на дома

В практиката сме се сблъсквали с какво ли не. Били сме свидетели на странни приумици и откровени недомислици във вътрешното оформление на всякакви обекти. Хубаво е, когато човек се учи от грешките си, но лошото е, че в строителството и ремонта всеки пропуск води до трудно отстраними щети и нежелани допълнителни разходи. А не би ли било по-лесно, ако просто знаехме къде са подводните камъни, за да ги избегнем?

Кои са честите грешки при обзавеждане и ремонт и как да се предпазим?

чести грешки в обзавеждането

Липса на цялостна концепция

Груба грешка в интериорния дизайн и обзавеждането е работата на парче. Липсата на цялостна концепция може да нанесе трудно поправими вреди, които директно понижават естетическата наслада и комфорта на обитаване.

Предварителното проучване на възможностите е задължително. Това включва уточняване на функционалното зониране, избор на интериорен стил, определяне на цветова схема, основни материали и начин на осветление.

грешки в интериора

Пропуски във функционалното зониране

Преди изобщо да се пристъпи към закупуване на каквото и да е обзавеждане, трябва внимателно да се изследват възможностите за функционална организация в пространството. Само така може да се избере този вариант, който най-пълно удовлетворява индивидуалните потребности.

Необходимо е да се фиксират точните места на всички важни елементи от мебелировката и да се определят техните оптимални размери. Това може да спести много главоболия в бъдеще и да предотврати възникването на нежелани проблеми.

интериорен дизайн на малки пространства

Неправилна оценка на размерите

Изключително важно за добрия дизайн е съобразяването на обзавеждането с характеристиките на конкретното помещение. Задължително преди покупка е да се определят максималните габарити на необходимите мебели. Когато пък изберем модел, непременно трябва да проверим дали размерите му попадат в установените граници.

За да не се допускат грешки при обзавеждане, е необходимо да се знае още, че в тесни стаи трябва да се избягва поместването на твърде обемни елементи, които биха задушили и без това ограниченото свободно пространство. Широките помещения пък не търпят прекалено дребно обзавеждане, защото така би се нарушил мащабът.

Когато се избират мебели и аксесоари, не бива да се забравя също, че отделните елементи трябва да са съобразени по размер не само с пространството, за което са предвидени, но и един с друг. В противен случай ще бъдат нарушени пропорциите и балансът в интериора, а това ще понижи естетическата стойност на дизайна.

архитектурно заснемане на обект

Сляпо следване на актуалните тенденции

Тенденциите в интериора се променят непрекъснато. Не се подлъгвайте по модните течения само защото в момента са на дневен ред. Имайте предвид, че ремонтът и обзавеждането са дългосрочна инвестиция, която по всяка вероятност ще надживее актуалните приумици.

По-доброто решение е да определите кое всъщност работи за вас и ви носи радост. Открийте какво истински харесвате и въплътете вашата индивидуалност в интериора на вашия дом. Само така ще получите уникален и устойчив дизайн, който е неподвластен на времето.

интериорни тенденции грешки

Недопитване до професионалист

Водени от желанието да спестят средства и убедени, че те знаят най-добре, много хора пренебрегват възможността да потърсят помощ от специалист. Самодейният дизайн обаче може да създаде повече проблеми, отколкото да реши.

Един професионалист, който ежедневно се занимава с вътрешно проектиране, може да доразвие, обогати и подобри собствените идеи на клиента, предлагайки иновативни творчески решения, с които да постигне по-добра функционалност и по-висока художествена стойност. Припомнете си нашата статия по въпроса.

грешки при обзавеждане без дизайнер

Съвети от неподходящите хора

„Обади се на приятел“ не винаги е най-добрият жокер, когато имате нужда от помощ в ремонта и обзавеждането. Търсенето на помощ от познати и роднини, които не са специалисти в областта на интериорния дизайн, може да доведе до допълнително объркване и погрешни решения заради твърде разнопосочните и некомпетентни мнения, които ще получите.

Също толкова вредно може да бъде допитването до неподходящ дизайнер. От опит знаем, че в някои компании има голямо текучество на кадри, всеки от които оставя своя почерк във фирменото портфолио. Възможно е да сте избрали студио на базата на проекти, в които водещо участие е имал вече напуснал дизайнер. Непременно се убедете, че с човека, с когото ще работите пряко, сте на една вълна и се запознайте с личното му портфолио.

грещки при ремонт - съвети

Неправилно решени инсталации

Ако изберете подхода “Направи си сам”, е твърде вероятно да допуснете грешки в ключов етап като планирането на електро и ВиК системите. Обичаен пропуск при нанасяне в ново жилище е да се спестят разходите по промяна на инсталациите. Почти винаги обаче са необходими известни корекции, които, дори и минимални, осезаемо ще подобрят комфорта ви на обитаване, защото ще са изцяло съобразени с вас и вашите лични нужди.

Случвало се е и клиент да потърси професионална помощ от нас като дизайнери едва след като сам е решил и променил електро и ВиК инсталациите в дома си. Това обикновено води до два основни проблема, а именно – силно ограничава нашата намеса и възможността да предложим по-добра функционална организация или налага необходимостта от преработка на инсталацията и навлизане в допълнителни разходи.

грещки при ремонт - инсталации

Недобро планиране на осветлението

Масово се наблюдава абсолютно погрешен подход в избора на осветление за дома. Твърде често единственият източник на светлина в стаята е централно разположената лампа в тавана, която почти задължително е крайно недостатъчна.

Не пренебрегвайте възможността да включите допълнително осветление в интериора. Оптималният вариант е да изберете комбинация от основно, локално и акцентно осветление, с което ще повишите не само комфорта на обитаване, но и естетическото въздействие на дизайна.

неправилно решено осветление

Работа без бюджет

Винаги при започване на работа по проект се интересуваме от бюджета, с който разполагат клиентите. Дори да сте решили сами да се нагърбите със сложната задача да обзаведете дома си, предварително установете размера на средствата за целта и следвайте очертания план.

Ако определите бюджет за цялостното изпълнение на дизайна и предварително проучите възможностите за ремонт и обзавеждане, силно ще ограничите възможността от навлизане в допълнителни разходи.

интериор и ремонт без бюджет

Бързане в ремонта и обзавеждането

Хубавите неща отнемат време. Очакването да видим новия си дом напълно завършен и готов за обитаване може да бъде мъчително, но е далеч по-добре да се въоръжим с малко търпение и да отделим достатъчно време за качественото изпълнение на дизайн, ремонт и обзавеждане, отколкото да претупаме нещата и да получим незадоволителен краен резултат.

часовник аксесоар за инериора

Преди започване на работа по ремонта и обзавеждането, не пропускайте да се запознаете с основните принципи в интериорния дизайн, както и с етапите на работа в реализацията на проекти.