Как да организираме КЪТ за УЧЕНИКА?

С наближаването на 15 септември кипи трескава подготовка за първия учебен ден. Избират се раница и нови дрехи, търсят се учебници и тетрадки, закупуват се канцеларски материали… В целия този хаос не бива да пропускаме да се погрижим за още нещо важно – учебния кът в нашия дом.

Как най-добре да организираме кът за ученика и на какво да обърнем внимание?

кът за ученика

Разположение в стаята

Разбира се, най-напред трябва правилно да определим подходящо място за ученическото бюро. Препоръчително е да го разположим в добре осветената част на стаята около прозорците. В същото време, от психологическа гледна точка не е желателно то да бъде ориентирано с гръб към вратата.

разположение на учебен кът

Окабеляване и контакти

След като сме избрали точното място на къта за учене, трябва да се уверим, че разполагаме с необходимото окабеляване и контакти за захранване на осветление и компютърна техника. Не бихме искали да прокарваме допълнително кабели през цялото помещение, за да осигурим възможност и за интернет връзка. Добре е всичко това да се свърши предварително още на етап основен ремонт.

P20_02_kyt_za_uchenika

Дизайн на ученическото бюро

Време е да изберем работната маса за ученика. Важно е тя да бъде съобразена с възрастта и ръста на детето. Някои производители предлагат модели с възможност за регулиране на височината и наклона на плота. Така детското бюро напълно ще отговаря на индивидуалните потребности на ученика във всеки един момент. Иначе, стандартната височина на бюрото е 75см, а добри ориентировъчни размери за плота са 120х60см.

мебели в готов вид

Избор на работния стол

Откриването на подходящ работен стол е една от най-важните задачи в обзавеждането на кът за ученика. Моделът трябва не просто да изглежда добре и да подхожда на цялостния дизайн в детската стая, но и да бъде стабилен, безопасен и ергономичен. Препоръчително е да се потърси възможност за регулиране височината на седалката и облегалката. Добре е също столът да е мек и удобен, но и достатъчно стабилен, за да поддържа правилната стойка в седящо положение.

дизайн на учебно бюро

Осигуряване на добро осветление

Допълнителното работно осветление е абсолютно задължително в учебния кът. Доброто естествено осветление е незаменимо, но за да осигурим комфортна среда по всяко време на деня, е препоръчително е да предвидим и настолна лампа с възможност за регулиране и насочване на светлината. Възможно е да допълним осветлението още с лампион или вградени лунички над бюрото.

осветление в работен кът за ученика

Организация и съхранение на вещи

От съществено значение за ефективното протичане на учебния процес е добрата организация на работния кът. Непременно трябва да се предвидят удобни места за съхранение на учебници и тетрадки, както и на по-дребни вещи и канцеларски материали. За целта е задължително да се осигурят чекмеджета и шкафове към работното бюро, а по възможност да се предвидят и допълнителни шкафове и рафтове в близост.

съхранение на вещи в кът за ученика

Разполагане на компютърна техника

В модерния свят компютърът е необходимост в учебния процес. Нужно е да се обмислят вариантите за удобното му разполагане и да се определят места за всички компоненти към него – клавиатура, мишка, монитор… Добре е да се осигури контейнер за компютърната кутия, а мониторът би могъл да се разположи малко по-високо от основния плот, така че да бъде на една линия с очите. За клавиатурата и мишката пък може да се предвиди изтегляща се поставка под плота.

компютърна техника

Персонализиране и декорация

След като сме се погрижили за удобството и ергономията, можем да помислим за подходящо декориране на работния кът, за да го превърнем в приятно място за ученика. В завършващите щрихи е добре да се съобразим с интересите на детето и да му позволим да вземе дейно участие в персонализирането на неговото място с картини и подходящи аксесоари. Не бива да се забравя, че все пак не е препоръчително да претрупваме работния плот, както и да включваме в декорацията елементи, които могат да бъдат разсейващи за ученика.

декорация в кът за ученика

Припомнете си и нашата статия за интериорния дизайн на детски стаи.