Големите предимства на МАЛКИТЕ ЖИЛИЩА

Масовото строителство от последните години предлага малки жилища с ограничена полезна площ. Това често поражда недоволство от страна на купувачите, които мечтаят за удобствата на големия дом. Въпреки това, малките жилища имат някои преимущества, които не бива да пренебрегваме.

И така, кои са големите предимства на малките жилища?

предимства на малките жилища

По-достъпна цена при закупуване

Едно от основните предимства на малкото жилище са по-ниските разходи при покупка. Това включва както цената на самия имот, така и допълнителни харчове, свързани с жилищен кредит, такси и комисиони. Спестените средства могат са от полза за изпълнението на качествен ремонт и добро обзавеждане, или просто да бъдат заделени настрана за лични нужди. Струва си да се отбележи още че, закупувайки маломерно жилище, бихме могли да си позволим евентуално по-добра локация в престижен квартал, което иначе може да е непосилно.

интериор и ремонт без бюджет

По-ниски текущи разходи

Друг голям плюс на малките жилища са по-ниските текущи разходи – данъци, такси, сметки, застраховка и поддръжка. Особено облекчение за семейния бюджет могат да бъдат намалените харчове за отопление в студените зимни месеци, когато сметките за ток и парно по правило са най-големи.

ниски разходи

По-бърз ремонт и обзавеждане

Колкото по-голям е обектът, толкова по-бавно протичат ремонтните и монтажните дейности. Малкото жилище обаче изисква далеч по-малък разход на труд и време, за да бъде приведено в напълно завършен вид. Това от своя страна може да спести и много нерви на обитателите, които обикновено са нетърпеливи да се нанесат в новия си дом.

часовник аксесоар за инериора

По-евтин ремонт и обзавеждане

Качествените ремонт и обзавеждане са скъпо удоволствие. Разходите за труд и материали се определят според квадратурата на обекта, затова са чувствително по-високи при големи площи. Далеч по-благоприятна е крайната сметка за ремонта на един малък апартамент. Спестените разходи пък могат безболезнено да се инвестират дори в материали и обзавеждане от по-висок клас.

евтин ремонт и обзавеждане

По-лесно почистване и поддръжка

По-бързото и лесно почистване на малкото жилище е облекчение за всяка домакиня. Почистването на дома обикновено отнема часове от свободното време през почивните дни, които иначе биха могли да се оползотворят по далеч по-приятен начин.

поддържане на дома

По-малко ненужни вещи

Човек има склонност към натрупване на множество материални придобивки. Голяма част от тях се оказват в крайна сметка непотребни и залежават забравени в дъното на някой шкаф. По-малкото жилище обаче разполага с ограничена площ за складиране на ненужни неща. Всъщност, в по-малкия дом няма място за безполезни вещи, а това може да има особено благоприятно и освобождаващо въздействие.

по-малко ненужни вещи

Повече уют и сплотеност

Големият дом може да бъде впечатляващ с размерите си, но нищо не може да се сравни с уюта и топлината, които излъчва компактното жилище. Тесните граници на малкия дом предразполагат към много повече интимност и сплотеност, защото създават особено благоприятни условия за общуване със семейството.

уют и сплотеност

По-лесна продажба в бъдеще

Най-различни събития в живота на всеки един от нас могат да наложат необходимостта от смяна на дома – нова работа на различно място, промяна в състава на семейството, вътрешна потребност от ново начало…

Малките, но функционални жилища по правило се котират по-добре на пазара на недвижими имоти най-вече заради разумната си цена. В тази връзка, малкият апартамент може да бъде, освен всичко друго, и една разумна инвестиция.

продажба на жилище

В случай че ви предстои ремонт и обзавеждане на компактно жилище, не пропускайте да се запознаете с особеностите на дизайна на малки пространства.