АКСЕСОАРИ и ДЕКОРАЦИИ в интериора

Добавянето на аксесоари и декорации в интериора е финалният щрих в оформлението на вътрешните пространства. Декоративните елементи вдъхват живот в дизайна и го персонализират, защото носят енергията на обитателите и изразяват тяхната индивидуалност. Аксесоарите за дома са и онзи елемент в интериора, който най-лесно може да се пренареди или подмени, за да внесе повече или по-малко разнообразие в дизайна.

Ето някои от любимите ни аксесоари и декорации за интериора.

аксесоари и декорации в интериора

Завеси

Любимо решение за прозорците вкъщи, завесите са много повече от просто декорация. Те изпълняват и чисто практична функция, предпазвайки обитателите на дома от директни слънчеви лъчи и любопитни външни погледи. Завесите създават усещане за домашен уют и комфорт както никое друго решение за прозорци, а с уместен дизайн могат да бъдат еднакво подходящи както за съвременни, така и за по-класически интериори.

завеси и пердета

Килими

Килимите могат напълно да преобразят голия под и да бъдат основа за едно прекрасно интериорно решение. С тяхна помощ могат да се дефинират различните функционални зони, както и да се обединят отделни мебели и интериорни елементи в завършени групи. Килимите внасят разнообразие и многопластовост в дизайна, създават усещане за топлина и комфорт, а богатият избор на форми, шарки и размери гарантира, че ще успеем да открием подходящо решение за всяка ситуация.

килими

Декоративни възглавнички

Декоративните възглавнички са друго любимо средство, с което можем да обогатим интериорното решение. С тях можем да добавим текстура, цвят и шарки за пъстрота и акцент в дизайна. Те са подходящ завършек за дивана, креслото, леглото и могат да бъдат подбрани в разнообразие от форми, размери и декори.

декоративни възглавнички

Свещи

Свещите са малък декоративен елемент с огромно въздействие в интериора. Те са незаменими, когато искаме да създадем отпускаща и романтична атмосфера, внасят светлина и топлина в интериора, както и усещане за комфорт и спокойствие. Могат успешно да се групират и съчетават с други интериорни аксесоари, и са универсално приложими в декорацията на всяко помещение в дома.

декоративни свещи

Декоративни съдове

Декоративните съдове могат да бъдат истинско произведение на изкуството и уникален детайл в интериора. Вази, чаши, купи и подноси могат да бъдат изпълнени от най-разнообразни материали като стъкло, керамика, дърво, метал и комбинирани с други аксесоари и декорации за по-силен ефект.

декоративни съдове

Кошници и кутии

Плетените кошове и декоративните кутии от картон или дърво са красив и удобен начин за съхранение на вещи. В същото време те придават особен чар и артистична нотка на интериорното решение. Особено подходящи са за разполагане по открити рафтове на етажерки за организация на дребни вещи, които няма нужда да са на показ.

кошове и кутии

Часовници

Традиционните часовници напоследък сякаш биват пропускани в интериорното оформление на домовете ни, защото отстъпват място на дигиталните, които навлизат в ежедневието чрез модерните уреди и устройства. Въпреки това, часовниците с механизъм притежават неподправен чар и силно декоративно въздействие, а равномерното тиктакане на стрелките действа успокояващо и отпускащо. Това ги прави любим аксесоар за всеки дом.

часовник аксесоар за инериора

Картини и декорация за стени

Разглеждайки интериорните аксесоари и декорации, не можем да не обърнем внимание на картините – класически избор за украса на стените в дома. Тяхна алтернатива могат да бъдат артистични фотографии, цветни пана, постери и гоблени. Пейзажи, портрети и абстракции могат да бъдат еднакво естетически и емоционално въздействащи. Добре подбраните и съчетани произведения на изкуството преобразяват празните стени, обогатяват интериора и му придават личен оттенък.

картини и декорации за стена

Стенни огледала

Обикновено огледалата изпълняват чисто функционална роля в интериора, но едновременно с това могат да бъдат и впечатляващ декоративен елемент. С подходящ дизайн те биха могли да бъдат вариация на украсата с картини, а отраженията в тях могат да са динамичен визуален ефект, който разчупва пространството и го прави по-отворено.

стенни огледала

Книги

Книгата е много повече от просто аксесоар – тя е богатство, прозорец към света и извор на мъдрост. Самото ѝ присъствие в дома го прави много по-жив и одухотворен, затова не можем да не се възползваме от силата на нейното въздействие, като я поставим на подобаващо място в интериора. Откритите рафтове на домашната библиотечка са идеалното място за една богата литературна колекция. Няколко любими книги, небрежно лежащи върху масичката за кафе в дневната, пък могат да бъдат чудесен финален щрих в персонализирането на дома.

съхранение на вещи и книги в кът за ученика

Сувенири и статуетки

Спомените от пътувания и подаръците от близки имат особена сантиментална стойност и са незаменим детайл, с който можем да придадем личен характер на интериорното решение. Декоративните статуетки като произведение на изкуството са друг елемент, който си струва да бъде подобаващо изложен. Открити рафтове, плотове и стъклени витрини са точното място, където всички малки пластики и сувенири ще изглеждат красиво и подредено.

сувенири и статуетки

Растения и декоративни клонки

Стайните растения внасят зеленина в интериора и са свежо допълнение към всеки дизайн. Лесно и неангажиращо пък можем да украсим дома със сухи цветя и декоративни клонки, които дори не изискват специални грижи. Интересна идея е включването на билки за саксийно отглеждане в кухнята – пресните подправки са незаменими в кулинарията, а чисто декоративният им ефект в интериора също не е за подценяване.

стайни растения и цветя

Кои пък са вашите любими аксесоари и декорации в интериора? Не забравяйте да разгледате нашите интериорни предложения с още идеи за декориране на дома.