ФРЕСКО – Дизайн и обзавеждане на БАНИ

Интериорен проект за дизайн и обзавеждане на бани, част от еднофамилна къща в предградие на Филаделфия, САЩ. Баните, обект на проекта, са решени в така наречения “преходен” стил, особено популярен отвъд океана. Дизайнът предлага балансирана визия, съчетаваща традиционни декоративни детайли със съвременни изчистени линии. Цветовете са преобладаващо неутрални и успокояващи.

МАЛКА ОБЩА БАНЯ

Малката обща баня се намира на първия етаж от къщата. Оборудвана е с вградена вана, моноблок с казанче и шкаф за баня с мивка и огледало.

Подовата настилка е с мраморна визия и декоративен фигурален мотив. Съчетана е със стенна керамика в подхождащи ѝ тонове – облицовка с вид на тъмно дърво и семпли бели плочки с мраморен декор. Стените извън зоната за къпане са решени във влагоустойчив латекс в акцентен сиво-син цвят.

Ваната е отделена от останалата част от помещението посредством полупрозрачна бяла завеса. Зоната за къпане разполага с комбинирана система с душ пита, ръчен душ и чучур за вана. Предвидено е изграждането на вградени ниши за козметика за баня.

Шкафът за мивка е проектиран от тъмно дърво и с плот от бял мрамор. Умивалникът е предвиден за монтаж върху плот. Огледалото е кръгло с метална рамка и осветление – аплик за баня. Допълнително място за подреждане на аксесоари за баня е осигурено благодарение на двойка стенни рафтове встрани от шкафа – над моноблока.

Основното осветление в помещението е осигурено с лунички за вграждане в таван от влагоустойчив гипсокартон. По периферията на тавана и по пода е предвидено полагане на декоративни корнизи и первази с класически профил в бял цвят.

БАНЯ към РОДИТЕЛСКА СПАЛНЯ

Банята към родителската спалня е най-голямата баня в къщата. Тя разполага с широка душ кабина, зона за тоалетна и голям шкаф с два умивалника.

Подът е решен с квадратни плочки с фигурален мотив в неутрални тонове. За стените при душ кабината и шкафа за баня е предложена облицовка с вид на дървен паркет в светъл цвят, а за останалите стени – влагоустойчив латекс в цвят капучино.

Душ кабината е обособена зад полустена и стъклен параван, през който в зоната навлиза и естествена слънчева светлина. Кабината е оборудвана с модерна вградена душ система със термостатични смесители, голяма кръгла душ пита и малък ръчен душ. В полустената са проектирани вградени ниши за козметични продукти, допълнително е предвидена и облицована душ пейка за повече комфорт в банята.

Шкафът за баня е решен в бял цвят и с бял мраморен плот. Предвидено е вграждането на две овални мивки под плота. Към всяка мивка има голямо огледало с локално осветление – аплици за баня.

БАНЯ към ДЕТСКА СТАЯ

Банята към детската стая разполага с вана, моноблок с казанче и двойна мивка с шкаф. Избраните цветове са деликатни и ненатрапчиви – бежово, бяло и кафяво.

Подът е в тъмен гранитогрес с вид на паркет, а стените при ваната – в малки бели плочки с подредба “рибена кост”. Останалите стени са решени в интериорен латекс за мокри помещения в светло бежов цвят.

Ваната е отделена с ефирна бяла завеса. Разполага с модерна душ система, вградени ниши и открита лавица за козметика.

Шкафът за баня е в бял цвят със светъл мраморен плот. Двете мивки са за вграждане под плота. Огледалата са в тъмно кафяви рамки, които се открояват на фона на светлата стена и се съчетават цветово с тъмната подова настилка.