ВАЛЕНТА – Интериорен дизайн на ДНЕВНА и АНТРЕ

Интериорен проект на дневна и антре, част от тристаен апартамент. Входната част е директно свързана с дневната, без да е отделена от нея с врата, затова елементи от дизайна естествено преливат от едното пространство в другото. Дизайнът е съвременен, но с детайли, вдъхновени от индустриалния стил. Издържан е в преобладаващо светли тонове – бяло и пепеляв дъб. В контраст със светлите цветове са включени и тъмни тонове – графит и черно. Жълти акценти в текстила освежават цветовата схема и привличат вниманието.

ДНЕВНА

Дневната е просторна и светла – разполага с два френски прозореца, които пропускат обилно количество слънчева светлина. В единия вътрешен ъгъл е организирана кухненската част в П-образна конфигурация с бар-плот. От другата страна на бар плота, като естествено продължение на стенните кухненски шкафове, е проектиран голям шкаф със затворени отделения и няколко открити рафта.

В добре осветената зона пред единия френски прозорец е организиран работен кът с бюро и стол на колелца. В близост до другия френски прозорец пък е разположени кът за почивка с ъглов диван, ниска масичка и ТВ модул с индивидуален дизайн с три декоративни колони и окачен дървен ТВ панел с телевизор.

Трапезарната маса с шест тапицирани стола се намира встрани от къта за почивка, а до нея е заложен помощен шкаф с чекмеджета за покривки, подложки, салфетки и други пособия.

По-голямата част от обзавеждането е по индивидуален дизайн. То е проектирано в хармонична комбинация на контрастни светли и тъмни тонове – бяло и графит, съчетани с дървесен фурнир, който внася текстура в дизайна, обогатявайки го по този начин.

Подът е решен в комбинация от светъл ламинат и гранитогрес в сив меланж. Основната холна част е покрита с ламиниран паркет, а гранитогресът естествено прелива от антрето и коридора в кухненската част, където е логичният и най-практичен избор за подова настилка.

Над кухненската част е проектиран окачен таван с вградено осветление – луни. По края му е заложено и декоративно LED осветление. Окаченият таван условно разделя дневната на две, като по-представителната част, включваща зоната с мека мебел, работния кът и трапезарната част, получава по-голяма светла височина.

Стените са решени преобладаващо в бял латекс. По дългата стена зад дивана и трапезарната маса е предложена декоративна облицовка в бели тухлички, а в съседство е заложена дървена ламперия, която прелива в коридора, а оттам – в мебелировката в антрето.

Осветлението за това мултифункционално пространство е решено на зони – кухнята е с вградени луни, над бар плота се спускат висящи пендели, върху трапезарната маса се акцентира с полилей от същата серия, при дивана е заложен ненатрапчив плафон с подходящ дизайн, а за работното бюро и шкафа библиотека са предвидени луни за открит монтаж. Всички осветителни тела се открояват на фона на белия таван, изпълнени от черен метал. В допълнение е предвидено акцентно LED осветление по борда на окачения таван и локално LED осветление към работния плот в кухнята.

Цветовото решение е в преобладаващи бели тонове, с контрасти в черно и графит. Светъл фурнир внася неутрални топли тонове за баланс и уют, а цветен акцент в жълто е предложен в текстилните елементи от интериора – завеси, килим и декоративни възглавнички.

АНТРЕ

Антрето в жилището не е отделено от дневната с врата, което предполага визията му да е изцяло съобразена с дизайна на дневната по отношение на цветове, материали и детайли в обзавеждането и осветлението.

Обзавеждането в антрето е семпло – портманто, вградено в ниша. В него е предвидено място за скрити пералня и сушилня, място за сядане, чекмедже, стенен шкаф и закачалки за връхни дрехи. Портмантото е проектирано в бяло, тъмен графит и светъл фурнир, който прелива в дневната под формата на ламперия.

Подовата настилка е гранитогрес – същият като в кухненската част. Стените са решени в бяло, като интериорният латекс може да е миещ се за по-лесна поддръжка. Осветлението е с трак система с интериорни прожектори в черен цвят.