МЕРИДА – Интериорен проект на СЕМЕЙНО ЖИЛИЩЕ

Интериорен проект на семейно жилище за млада двойка с планове за деца в бъдеще. Апартаментът е с функционално разпределение и се състои от компактно антре, водещо към дневен тракт с кухненски кът, две спални, една от които със собствен санитарен възел, обща основна баня и склад. Дизайнът е изчистен и съвременен, издържан преобладаващо в светли и неутрални тонове.

ДНЕВНА

Дневната помещава кухненска част, зона за хранене, кът за почивка и място за работа.

Кухненският кът се намира в най-вътрешната част на помещението. Обзавеждането включва висок шкаф с вградени електроуреди – хладилник и микровълнова фурна, и стандартни кухненски шкафове с долен и горен ред, отново с вградени уреди – готварска фурна, готварски плот, аспиратор и съдомиялна. Фронтовете на високия модул и долния ред кухненски шкафове са решени в бял гланц, а стенните шкафове и работният плот са в светъл пясъчен тон с матов финиш. Кухненският гръб е в бяло, с фин геометричен декор в сиво.

Масата за хранене се намира в непосредствена близост до кухнята. Тя е разтегателна, изработена от светъл дъб и допълнена с четири тапицирани стола със светло бежова текстилна дамаска.

Ъгловият диван е решен също в блед неутрален цвят, разполага и с функция за сън. Към него е предвидена кръгла масичка за кафе с дървен плот и метална основа в черен цвят. Встрани от дивана има място и за помощна масичка от същия тип.

ТВ модулът е семпъл и ненатрапчив, решен изцяло в бяло. Дървените рафтове над него дават възможност за аранжиране на аксесоари и интериорна декорация.

В края на помещението, точно при прозореца е организиран работен кът с бюро с възможност за регулиране на височината и офис стол. От едната страна на бюрото е проектирана раздвижена композиция от малки витрини за стенен монтаж, където могат да се изложат купи и медали от спортни състезания.

Подът е решен в паркет в светъл тон, а стените са в преобладаващо светло бежово, като дългата стена зад дивана е решена като акцентна с трицветна геометрична композиция, която визуално дефинира отделните зони, разположени по дължината на стената. Срещуположната стена също е решена по-декоративно със стикери за стена със силуети на дървета.

В двата края на помещението е проектиран окачен таван с декоративен корниз по ръба и по стените. Централната част при къта за почивка и масата за хранене остава с по-голяма светла височина и представително осветление с висящ полилей и LED плафон с интересен дизайн.

СПАЛНЯ

И в спалнята доминират неутралните светли тонове – бяло, сиво, бежово. Обзавеждането в бял гланц и светъл фурнир е проектирано по индивидуален дизайн. Гардеробът е с плъзгащи се врати, леглото е с тапициран гръб и чекмеджета под матрака, нощните шкафчета и тоалетката са окачени върху дървената табла по цялата дължина на стената и са с чист фронт без дръжки. Срещу леглото има скрин с място за телевизор и лавица за стена.

Подовата настилка е паркет като в дневната, а стените са бели с изключение на стената зад леглото, която е решена като акцентна в светло сиво. Проектиран е окачен таван в предверието към спалнята и банята към нея. В тази част осветлението е с вградени луни, а в основното пространство – с полилей.

ДЕТСКА СТАЯ

В детската стая са застъпени същите цветове, които преобладават в цялото жилище – бяло и бежово, но тук са добавени и акценти в жълто, които придават по-жизнерадостен облик на стаята.

Основното обзавеждане е по индивидуален проект и включва мебелна група с двуетажно легло, гардероби, шкафчета, чекмеджета и открити рафтове. Срещу леглото е организиран кът за учене с готови мебели от ИКЕА – бюро с чекемджета и стенни модули за съхранение.

Подовата настилка е паркет, а стените са решени в бяло и бежово. Интересна е разработката на стената зад бюрото – тя е решена като акцентна в два цвята и с декоративен геометричен мотив, наподобяващ стилизиран планински силует.

Осветлението е с цилиндричен плафон в жълт цвят. Допълнително осветление с LED аплици с формата на облак е предвидено за всяко ниво на двуетажното легло.

АНТРЕ

Антрето е с компактни размери, които позволяват оскъдно обзавеждане с малко портманто и стенен рафт. Липсата на достатъчно голяма стенна повърхност за окачване на удобно огледало налага интегрирането му във врата. Като подходящи врати, в които да се вгради огледалото, са избрани двете врати към спалните, които са в съседство една с друга. Срещуположната врата към дневната пък е частично остъклена, за да пропуска естествена светлина от дневната към вътрешното антре.

Подовата настилка е гранитогрес, а стените са в латекс – бежов и бял. Таванът е рамкиран с декоративен корниз, а осветлението е с луни за открит монтаж.

ОСНОВНА БАНЯ

Основната баня е решена с висяща тоалетна с вградено казанче, умивалник върху окачен шкаф с чекмедже и душ зона със стъклен параван. Над вграденото казанче е оформена декоративна ниша с рафтове, но основният акцент са декоративните плочки в душ зоната и при умивалника.

БАНЯ КЪМ СПАЛНЯ

Втората баня разполага с висяща тоалетна с вградено казанче, мивка за полувграждане с плитък шкаф, душ отделение с параван от прозрачно стъкло и кът с пералня и сушилня, отделен от душ зоната със стена от гипсокартон, облицована в плочки за баня. Плочките за баня са от същата серия като в основната баня, но в сивата гама, която подхожда повече на цветовото оформление на спалнята, с която банята е директно свързана.