ЕТАПИ на РАБОТА в интериорния дизайн – ИЗПЪЛНЕНИЕ

ЕТАПИ на РАБОТА в интериорния дизайн – ИЗПЪЛНЕНИЕ

След като в предишния пост се запознахме с етапите на работа в интериорното проектиране, тук ще представим процесите при реализация на готовия проект. Строително-монтажните дейности се извършват в определена последователност, защото в противен случай могат да възникнат проблеми и затруднения, които забавят ремонта и водят до допълнителни разходи.

интериорен дизайн и ремонт

Преди да се пристъпи към същинския ремонт обаче, е добре да имаме ясна представа колко точно ще струва цялостната реализация и кой ще я изпълни. Вариант е сами да се ангажирате с търсенето на оферти и строителни екипи, но е добре да имате предвид, че намирането на добри майстори и организирането на ремонтните дейности е дълъг и сложен процес. За да спестите време и усилия, е препоръчително да потърсите професионална помощ. В случай че сте работили с дизайнер по интериорния проект, то той би могъл да предложи оферта за изпълнение, както и да препоръча екип за ремонтните дейности. Проектантите поддържат близки отношения с квалифицирани и изпитани специалисти, което само по себе си е гаранция за качествено и експедитивно изпълнение на одобрения интериорен дизайн.

Когато разполагаме с оферта за изпълнение и сформиран екип, можем да пристъпим към същинския ремонт. Първият етап на работа при основен ремонт включва изнасяне на старото обзавеждане, бутане на преградни стени, къртене на плочки, демонтаж на изхабени подови настилки и премахване на стари врати. Накрая всички строителни отпадъци следва да се извозят и изхвърлят по установения ред.

бутане на стени при основен ремонт

Ако е наложителна подмяна на дограмата, трябва да се организира вземане на размери за нови прозорци и да се уточнят детайлите по монтажа. Междувременно може да се изградят новите преградни стени, ако се предвиждат такива. След това трябва да се подготвят и измерят отворите за нови интериорни врати, които обаче ще се монтират на по-късен етап.

След това трябва да се изпълнят промените по ВиК частта в проекта. Ако инсталацията е твърде стара, е желателно елементите ѝ цялостно да се подменят. Следва преработка и на електроинсталацията – контакти и ключове се преместват, премахват, добавят… Прокарват се кабели и се извеждат точки за осветление, електроуреди, охранителна система… И тук остарялата инсталация следва да се подмени с нова и по-надеждна. Този етап е един от най-важните в ремонта. Недопустимо е да се правят компромиси точно с изграждането на инсталациите, защото всякакви промени на по-късен етап ще са свързани с разрушителни дейности, допълнителни разходи и нежелано забавяне.

След като инсталациите са готови, може да се пристъпи към топлоизолиране на жилището (ако е необходимо) и изграждане на окачени тавани и други декоративни елементи, когато в проекта са заложени такива. Следва изравняване на неравностите в пода и стените като подготовка за следващия етап.

боядисване на стени

Време е да се положат плочките – гранитогрес, теракот, фаянс, мозайки… и да се обработят фугите. Следва нанасянето на стенните покрития и облицовки – бои, мазилки, тапети… всичко, което е заложено по проект. Накрая се полагат подовете от ламинат или естествен паркет. Добре е междувременно да се направи заявка за изпълнение на обзавеждането по проект. Когато стените и подовете са завършени, мебелистите могат да вземат точни размери и да стартират с изработката. Имайте предвид, че изпълнението на мебели по поръчка обикновено отнема около месец, затова, за да няма нежелано забавяне в пълното завършване на ремонта, ангажирането на майсторите не трябва да се отлага излишно.

Финалният етап се състои от последните малки детайли – монтаж на контакти и ключове, санитарен фаянс, мебели, електроуреди и интериорни врати. Добре е осветителните тела да останат последни в списъка – влизали сме в обекти, където скъпи полилеи са били счупени по невнимание от небрежен майстор, защото клиентите са избързали с монтажа.

осветителни тела и аксесоари

След почистване на терена и завършване на дизайна със завеси, декорации и аксесоари обектът е готов да приеме своите нови обитатели.