Как лесно да внесем ПОВЕЧЕ ЦВЯТ в интериора?

Как лесно да внесем ПОВЕЧЕ ЦВЯТ в интериора?

Разпределянето на цветовете в дизайна е една от най-важните задачи в интериорното проектиране. Изборът на подходящи тонове за интериорното оформление на дома има силно индивудиален характер, а удачният подбор на цветовете може да бъде задача с повишена трудност особено за непрофесионалист. Сравнително лесно е да заложим на неутрална цветова схема, но понякога всички имаме нужда от повече цвят около нас.

Как можем лесно да внесем повече цвят в интериора?

повече цвят в интериора

Акцентни стени

Всяко интериорно пространство има нужда от една открояваща се стена, която привлича вниманието и събужда интерес. Акцентните стени са идеалното решение, с което можем да включим цвят и шарки в интериора, за да внесем разнообразие и дълбочина в дизайна. За да постигнем желания ефект, можем да изберем латекс в смел тон или интериорна мазилка с впечатляващ завършек. Подходящо решение могат да са още цветните тапети и фототапети, както и декоративните облицовки от най-различни материали. Изборът на една акцентна стена, балансирана с неутрални тонове в останалите повърхности, е идеалният начин да внесем повече цвят в интериора, без да прекаляваме.

Интериорен дизайн на детска стая

Елементи от обзавеждането

Когато сме предпочели да решим стените и подовете в неутралната гама, можем да играем с цветовете в елементите на обзавеждането. В този случай е препоръчително да се ограничим до избрана мебел или малка група обекти, които да откроим в интериорното решение, насищайки ги с цвят. Обикновено е добре да изберем елементи, които са по някакъв начин специфични и значими за помещението, което обитават. В дневната това може да бъде диванът или някое интересно кресло, а защо не и масичката за кафе. В трапезарията можем да се спрем на масата или столовете, а в кухнята да се заиграем с лицето на кухненските шкафове или пък с избора на материали за плот и гръб.

интериорен дизайн на дневна

Интериорен текстил

Един от най-лесните и ефективни начини да внесем повече цвят в интериора е чрез домашния текстил – завеси, килими, декоративни възглавнички, покривки, шалтета… Това е особено подходящ избор, когато цялостният дизайн е решен семпло в по-неутрална гама, и сравнително безопасен начин да се развихрим, като експериментираме със смели съчетания на най-разнообразни тонове и шарки. Друго голямо предимство на този подход е, че с минимални усилия и средства бихме могли напълно да преобразяваме интериора, просто избирайки нови аксесоари в различен цвят.

дизайн на детска стая с едно легло

Картини и пана

Произведенията на изобразителното изкуство са друг чудесен начин за освежаване на интериора. Картини, пана, принтове и фотографии могат да се превърнат в прекрасен цветен акцент за всяко помещение в дома. Особено впечатляващ ефект може да се постигне, ако няколко различни по размер и художествен образ картини се групират в раздвижена композиция на подходящо място в интериора – зад дивана в дневната, при леглото в спалнята или над някой скрин. Силно въздействие имат и платната в извънредно голям формат – те имат изключителен декоративен ефект и имат нужда от достатъчно голяма стенна повърхност и допълнително оформление с акцентно осветление, за да се изявят в пълната си прелест.

модерна спалня с тапицирано легло и жълто кресло

Живи растения

Свежата зеленина не просто оживява интериора, но и въздейства отпускащо и успокоително. Стайните растения са идеалният начин да постигнем този ефект и да се почувстваме по-близо до природата, макар и у дома. Аранжировките с пъстри цветя в красиви вази са прекрасен начин да внесем допълнително цвят в интериора и да декорираме вътрешните пространства. Иновативна идея за нестандартни интериори пък е вертикалното озеленяване, с което могат да се оформят впечатляващи акцентни стени с жива растителност. В краен случай можем да прибегнем и до изкуствена зеленина – на пазара се предлагат все повече варианти с естествен вид, които са особено подходящи, ако нямаме възможност да се грижим за живи растения, но не искаме да се лишим от усещането за малко природа вкъщи.

простррна дневна с окачени тавани и дизайнерски мебели

И накрая, при избора на цветове не забравяйте да осигурите баланс и единство в цялостната визия. Работете с няколко основни нюанса от една гама и разнообразете палитрата с малко контраст за акцент. Консултирайте се със специалист, ако не сте сигурни как да постигнете добри резултати. В този ред на мисли, ето как може да откриете подходящ интериорен дизайнер за вашия проект.