Стъпка по стъпка, Част I – ЗАДАНИЕ

Стъпка по стъпка, Част I – ЗАДАНИЕ

Интериорното проектиране е сложен процес, който решава множество проблеми от функционално и естетическо естество. Вече сме представяли основните етапи в изготвянето на един интериорен проект и неговата реализация. Но нека проследим нагледно и един конкретен пример от нашата практика. В поредица от няколко статии ще представим целия процес на проектиране и изпълнение – от началото до самия му край.

В този пост ще започнем със заданието и изискванията на обитателите.

стъпка по стъпка - задание

Обектът

Обектът е маломерен апартамент с отлична локация в близост до Южен парк, София. Разположен е на четвърти етаж в новопостроена сграда. Жилището е с югоизточно изложение, което го прави топло и светло. Архитектурното разпределение включва преходна дневна с отворен план, две спални с тераси и баня. Жилището разполага с полезна площ от едва 56 квадратни метра (без терасите), но с удачно функционално планиране има потенциал да се превърне в удобен и уютен дом за своите обитатели.

архтектурен план

Обитателите

Бъдещите обитатели на жилището са млада семейна двойка с планове за две деца в близкото бъдеще. Техните лични потребности и изисквания ще бъдат определящи за посоката, в която ще се развие интериорният проект. И двамата харесват спокойствието и домашния уют. Обичат да готвят и държат на добре оборудваната и функционална кухня, но намират домакинската работа за досадна, заради което дизайнът трябва максимално да улеснява почистването и поддържането на ред в дома. Понякога работят от вкъщи и затова всеки има нужда от личен компютърен кът. В свободното си време пък често гледат филми заедно и държат в дневната им да има удобен диван с лежанка. И за двамата това е първи собствен дом, което му придава особена стойност. Поради това изискванията са високи, а очакванията – големи.

обитатели

Изискванията

Основното изискване към дизайна е осигуряване на отлична фунционалност и висок комфорт на обитаване с бюджет за ремонт и обзавеждане от порядъка на 45 000 лева.

В дневната ще има нужда от кът за почивка с разтегателен диван, кухненски ъгъл с вградени електроуреди и място за хранене. Към входната врата трябва да се развие входно пространство с място за дрехи и обувки.

Основната спалня трябва да разполага с тапицирано легло, вграден гардероб и два работни къта с настолни компютри. Детската стая ще се обзавежда на малко по-късен етап, но така или иначе за нея ще са необходими две легла, гардероб, шкафове и бюро.

Банята трябва да се реши с душ кабина със стъклен параван, конзолна тоалетна чиния с вградено казанче и умивалник с шкаф и огледало. За осигуряването на топла вода трябва да се предвиди и бойлер, но неговото място ще се търси извън банята – задължително на скрито в достатъчно голям шкаф.

По отношение на стила, предпочитанията клонят в посока съвременен дизайн. Ще се търси семпла визия с чисти линии и стегната геометрия. Предпочитаните цветове са неутралните тонове – бяло и сиво, в комбинация с топли нюанси като кафяво и бежово. В избора на материали за обзавеждането ще се наблегне на МДФ, естествен фурнир и текстил. За подовете ще се заложи на калиброван гранитогрес и естествен паркет, а стените ще бъдат решени в латекс и акцентни декоративни покрития.

изисквания

Очаквайте следващата част от поредицата, в която ще представим възможностите за функционално зониране в жилището.