Стъпка по стъпка, Част II – ФУНКЦИОНАЛНО ЗОНИРАНЕ

Стъпка по стъпка, Част II – ФУНКЦИОНАЛНО ЗОНИРАНЕ

След като вече представихме заданието с основните изисквания към проекта, време е да анализираме възможностите за функционално зониране според зададените параметри.

функционално зониране

Само един поглед върху оригиналния архитектурен план на обекта е достатъчен, за да го оценим като крайно незадоволителен. Дневната е претрупана с неудобно разпожени мебелни групи, кухнята е нефункционална, главната спалня има нужда от допълнително обзавеждане съобразно нуждите на обитателите, а детската стая – от повече свободно пространство за движение и игра.

архтектурен план

Функционално зониране – ДНЕВНА

Проблеми

Тъй като в апартамента няма обособено входно антре, влизането е директно в дневната. Въпреки че харесваме отворения план, ще го прекроим, като оформим предверие, поне частично отделено от главното жилищно пространство.

В оригиналния план масата за хранене блокира пътя към спалните и банята. Трапезарният кът трябва да се премести на по-подходящо място, а ходовата линия да се запази свободна от препятствия.

Групата с мека мебел е излишно богата за това малко пространство и не предлага възможност за удобно гледане на телевизия, което е едно от основните изисквания на двойката обитатели. Секцията зад дивана пък е труднодостъпна.

В кухненската част също има проблеми. Хладилникът се намира на абсолютно непрактично място, което е предпоставка за затруднена експлоатация. Не сме съгласни и с разположението на мивката – можем да предложим по-добро решение.

Решение

Встрани от входната врата ще развием шкаф с височина до тавана. В него ще има място за съхранение на връхни дрехи, обувки, ключове… Крайната част на модула в ъгъла ще използваме, за да вградим хладилник. Допълнително в модула ще скрием още пералня и електрически бойлер.

Входното антре ще отделим от основното жилищно пространство посредством стена от гипсокартон. За да не затъмняваме излишно вътрешното пространство с изцяло плътна преграда, новоизградената стена ще бъде с минимална дължина и ще бъде комбинирана с висока отворена етажерка.

Преградната стена ще използваме, за да окачим телевизор, насочен към дневната и по-специално – към ъглов диван с лежанка. Тъй като телевизорът ще бъде монтиран точно срещу прозорец, ще предвидим достатъчно плътни завеси, с които да контролираме неприятните отражения и отблясъци в екрана през деня.

В кухнята ще преместим мивката под прозореца, а до нея ще вградим съдомиялна. Готварската фурна и котлоните ще останат към прилежащата стена, като около тях ще развием шкаф и чекмеджета, а над тях – горен ред кухненски шкафове с височина до тавана и вграден аспиратор.

Бар плота ще заменим с трапезарна маса с двойка столове и пейка от вътрешната страна. Когато не се използва, пейката ще може да се прибира изцяло под масата, за да не пречи на движението в кухнята и на отварянето на съдомиялната. Вдясно от масата ще продължим кухненския плот и ще оформим допълнителен шкаф, достъпен през дневната.

floorplan_dnevna

Функционално зониране – СПАЛНИ

Проблеми

В оригиналния план и двете спални са решени аналогично, като се различават единствено по размера си. Решихме, че по-голямата стая ще се ползва от семейната двойка, тъй като само в нея биха могли да се вместят двойно легло, гардероб, два индивидуални работни къта и допълнителни шкафове. По-малката спалня ще бъде предназначена за децата в бъдеще. Обзавеждането и в двете стаи следва да се промени и приспособи към нуждите на обитателите.

Решение

В голямата спалня запазваме нишата зад вратата за голям вграден гардероб с плъзгащи врати. Леглото ще разположим под големия прозорец. Срещу него ще поместим скрин с чекмеджета и телевизор. По цялата дължина на четвъртата стена ще развием работен кът за двама с място за компютри и етажерка за книги.

За детската стая ще проектираме двуетажно легло, което ще поместим в най-вътрешната част, далеч от прозорците. Останалото място във вътрешната ниша ще запълним с висок гардероб. В пространството между леглото и прозорците ще вместим още един гардероб. При отсрещната стена ще разположим работен кът с бюро и място за книги.

функционално зониране спални

Функционално зониране – БАНЯ

Проблеми

Банята е единственото помещение в дома, в което в общи линии харесваме предложеното разположение на елементите, но имаме известни резерви към ваната. Не сме особено очаровани и от идеята за моноблок с казанче. Също така, имаме нужда от шкаф за съхранение на лични принадлежности за баня.

Решение

Ще заменим ваната с удобна душ кабина със стъклен параван. В кабината ще намерим място за подреждане на козметични продукти за баня. Тоалетната ще направим конзолна и с вградено казанче. Умивалника ще монтираме върху шкаф с чекмедже, а над него ще проектираме допълнителен стенен шкаф с огледални вратички.

функционално зониране баня

В крайна сметка получаваме функционално зониране, изцяло съобразено с нуждите на обитателите въпреки значителните ограничения в размерите на отделните помещения. Малките квадратури изискват особено внимание при обмисляне на функционалното решение, но с индивидуален и креативен подход в проектирането те не са повод за притеснение, нито пък са пречка пред осигуряването на една добра организация и висок комфорт на обитаване.

функционално зониране
Очаквайте следващата публикация, в която ще имате възможност да разгледате визуализациите към проекта.