Стъпка по стъпка, Част III – ИНТЕРИОРНИ ВИЗУАЛИЗАЦИИ

Стъпка по стъпка, Част III – ИНТЕРИОРНИ ВИЗУАЛИЗАЦИИ

След като се запознахме със заданието към проекта и предложихме идея за функционално зониране, можем да продължим с вътрешното оформление на пространствата – проектиране на мебели, избор на осветление, подбор на цветове, материали и декорация.

Всички идеи ще представим с компютърни интериорни визуализации.

interior visualization

АПАРТАМЕНТ

Интериорното решение на апартамента изцяло следва одобрената функционална схема, удовлетворяваща всички изисквания на бъдещите обитатели. Предложеният дизайн е с модерно излъчване в неутрални тонове, комбинирани с топли нюанси в бежово и кафяво.

интериорен дизайн на малък апартамент

ДНЕВНА

Дневната разполага с ъглов диван с лежанка в светло сива текстилна дамаска. Той е проектиран с разтегателен механизъм и функция за сън и съхранение на спално бельо за гости. Към дивана е осигурена ниска масичка с колелца за лесно преместване при необходимост от разпъване на дивана.

дизайн на дневна в бяло, сиво и дърво

Преградната стена, която отделя входното антре от дневната част, е решена в акцентна релефна мазилка в бяло. Стената е проектирана за монтаж на окачен телевизор и е комбинирана с отворена етажерка с рафтове за книги и декорации. Така е осигурена възможност за проникване на естествена светлина във входното пространство зад стената.

преградна стена и етажерка за книги

Към самото входно пространство е проектиран висок модул с шкафове с височина до тавана. В тях е отделено място за прибиране на връхни дрехи, обувки и други лични принадлежности. Проектирано е и място за огледало с вградено осветление. В дясната част на модула са скрити вградени хладилник, пералня и хоризонтален бойлер.

входно антре с вграден гардероб

Вграденият хладилник се намира в удобна близост до кухненската част. Тя е оборудвана още с вградени фурна, готварски плот, аспиратор и съдомиялна. Разполага с долен ред и горен ред кухненски шкафове. Стенните модули са с височина до тавана, което увеличава мястото за съхранение на кухненски принадлежности.

дневна с кухня и зона за хранене

Към стенните шкафове са проектирани и открити рафтове за аранжиране на съдове и други кухненски аксесоари. Предвидено е място и за пълно вграждане на аспиратор. Останалото кухненско оборудване включва вградени фурна, готварски плот и съдомиялна машина.

Дизайн на кухня в бяло и тъмно дърво

Кухненското обзавеждане е проектирано от МДФ в бял цвят и тъмен фурнир. Работният плот и гърбът са предвидени за изработка от технически камък. Осигурено е LED осветление, вградено в дъното на горните шкафове, и луни за открит монтаж над умивалника. Трапезарната маса в съседство пък се остветява с модерен полилей.

кухненско обзавеждане

СПАЛНЯ

Интериорното оформление на главната спалня е обвързано стилово и цветово с дизайна на дневната. И тук основните цветове са бяло, сиво и кафяво, а предпочитаните материали – естествен фурнир и текстилна дамаска. Централен елемент в помещението е голямото тапицирано легло, около което са организирани всички останали мебели.

интериорен дизайн на спалня с тапицирано легло

Леглото е с повдигащ механизъм и функция за съхранение, която подобрява функционалността и носи допълнителни удобства. Нощното осветление е решено с комбинация от лампион и настолна лампа с модерен дизайн. Работният кът в края на помещението е проектиран за двама, с етажерка за книги в единия ъгъл.

спалня с работен кът с компютър

Леглото предлага възможност за гледане на телевизия. Телевизорът е монтиран към стената срещу леглото, точно над скрина с чекмеджета. Малко по-встрани е дамският кът за красота, обзаведен с огледало и шкаф. Всички модули за съхранение са проектирани с изчистен фронт без дръжки – стилно решение за модерни интериори.

спалня с телевизор за стенен монтаж

В дъното на спалнята се намира вграденият гардероб. Той е с две плъзгащи врати в деликатен светло сив тон. Прозорците са решени с роло щори в деликатен светло бежов цвят. Основното осветление в помещението е с вградени димируеми лунички, монтирани в окачен таван.

вграден гардероб с плъзгащи врати

ДЕТСКА СТАЯ

Детската стая е проектирана в неутрални тонове, еднакво подходящи и за момче, и за момиче. Обзаведена е с двуетажно легло, към което са предвидени рафтове, компенсиращи невъзможността за осигуряване на нощни шкафчета. Предложен е и висок до тавана гардероб с чекмеджета и шкафове.

детска стая с двуетажно легло

Достъпът до второто ниво на двуетажното легло е осигурен с вертикална стълба, а безопасността на високата част е обезпечена с достатъчно висока преграда. В свободното място между леглото и прозорците е разположен още един гардероб с три крила. Така е осигурено достатъчно място за съхранение на дрехи.

двуетажно легло за детска стая с гардероб

Към отсрещната стена е обособен кът за учене. Той е решен с бюро и шкафове за стена в комбинация с етажерка за книги. Въпреки малкото пространство са осигурени достатъчно чекмеджета и шкафове за съхраняване на лични вещи, учебни пособия, книги и учебници.

бюро с шкафове и етажерка

Прозорците на стаята са решени със затъмняващи завеси в шоколадов тон, съчетан с тъмния декор дърво в елементите от обзавеждането. Въпреки малките размери на помещението между бюрото и леглото остава достатъчно широка свободна площ за движение и детски игри.

интериорен дизайн на детска стая

БАНЯ

Банята е със силно ограничени размери и чиста площ по-малко от 4 квадратни метра. Въпреки това функционалното ѝ решение предлага достатъчно удобства като голяма душ кабина, конзолна тоалетна чиния с вградено казанче, шкаф с умивалник и модул за стена с огледални вратички.

дизайн на малка баня в светло сиви плочки

Цветовото решение подхожда на цялостната концепция в интериора. Избрани са плочки в светло сив тон с фигурален декор за акцент в областта на душ кабината и умивалника. Подът е покрит с тъмен гранитогрес с дървесен декор, наподобяващ естествен паркет. Осветлението е решено с влагозащитен плафон и вградени лунички над огледалото.

малка баня с душ, конзолна тоалетна чиния и шкаф с мивка

Тъй като в интериорното проектиране често се налагат промени и подобрения в дизайна, в следващата статия ще публикуваме корекциите, които нанесохме в процеса на работа.