Стъпка по стъпка, Част IV – ПРОМЕНИ в ДИЗАЙНА

Стъпка по стъпка, Част IV – ПРОМЕНИ в ДИЗАЙНА

В интериорното проектиране дизайнът рядко се получава от първия път. Проектът обикновено претърпява известни корекции, преди да се стигне до крайната визия, удовлетворяваща всички изисквания и предпочитания на клиента. Тези промени най-често са свързани с избора на цветове, материали, обзавеждане, декорация, осветление… понякога и с функционалното зониране. Както се очаква, известни промени нанесохме и в дизайна, чието развитие проследяваме в поредицата. В предишната публикация представихме визуализациите по проекта в техния първоначален вариант.

Сега ще обърнем внимание на малките промени, които дизайнът претърпя.

корекции

ДНЕВНА

Промените в дневната са минимални. За начало избрахме нови модели за основното осветление при дивана и масата за хранене. Дизайнът на новите осветителни тела всъщност е много сходен с първоначалното предложение, но е с по-елегантна визия, която в малкото пространство стои по-леко и фино.

Lozenec_05

Един от полилеите – този при дивана, пък заменихме с прибран плафон, за да отворим пространството и да придадем известна индивидуалност на двете основни функционални зони в помещението, решавайки ги със сходни по дизайн, но различни по вид осветителни тела.

Lozenec_01

Сменихме още цвета на подовите первази – вместо да бъдат в тон с подовата настилка, те ще са изцяло бели и ще се сливат със стените. Прецизирахме и избора на интериорни врати – те ще са отново в бял цвят, но с по-изчистена съвременна визия.

Lozenec_02

СПАЛНИ

В двете спални имаме още по-малко промени. Тук са сменени единствено моделът на интериорните врати и цветът на подовите первази. Също като в дневната и тук те ще са решени в чисто бяло.

Lozenec_09_

Lozenec_13

БАНЯ

Банята претърпява по-съществени промени, свързани с функционалното зониране. В нея се наложи да намерим място за комбинирана пералня със сушилня. В първоначалния вариант уредът беше вграден във високия шкаф в основното помещение, но установихме, че промяната във ВиК инсталацията, която това решение налага, би била затруднена от конструктивни особености на сградата. Започнахме да търсим алтернативни варианти, като най-доброто решение се оказа размяна на местата на умивалника и душ кабината. Новата душ кабина е с по-малък размер, но за сметка на това новият шкаф с умивалник е значително по-голям и с място за вградена пералня. По-голям е и стенният шкаф с огледални вратички.

Lozenec_11

Мястото на конзолната тоалетна с вградено казанче в банята не се променя. Не се налага и промяна в дизайна на стените – щастливо съвпадение, предвид че плочките вече бяха поръчани! Акцентните декорни плочки запазват мястото си съответно в участъците зад душа и умивалника, а всички останали стени са решени в семпъл светло сив фаянс. Освен че ще улесни изпълнението на ремонта, новото решение на банята има още едно важно предимство – преместването на пералнята от дневната в банята ще направи основното помещение в дома чувствително по-тихо, спокойно и приятно за обитаване, а празният шкаф на мястото на уреда ще подобри възможностите за съхранение в малката дневна.

Lozenec_12